Co může obsahovat kosmetika ?

1. května 2010 v 11:16 |  Svět takový jak ho nepoznáváme

Co může obsahovat kosmetika

9.4.2010

Naše zdraví je závislé také na tom, co se do nás dostává přes kůži. Pojďme si dnes trochu popovídat o málo známých mýtech v kosmetice. Většinu z nich najdete v knize Malcolma Mc Namary, vydané v roce 2002 pod názvem "Big Imposture" (Velký podvod). Autor má farmaceutické a ekonomické vzdělání. Mnoho let byl jedním z nejlépe placených specialistů průmyslu reklamy kosmetických výrobků na světě. Ve své knize píše, že výrobcům slouží následující triky a mýty:

Zázračné nejexotičtější rostliny

Jojoba, aloe, ginkgo biloba - ze kterých extrakty naštěstí nikomu neublíží, ale spotřebitelé těchto preparátů by měli vědět, že jakkoliv je působení těchto rostlin užitečné, vděk v tomto případě patří nikoliv působení těchto módních bylin, ale starým ověřeným syntetickým složkám.

Detoxikace organizmu

Hloupost pro věřící! Za odvod toxických látek z lidského organizmu odpovídá například lymfatický systém a ne samotná kůže. Detoxikaci napomáhá také pocení.

Výživa pokožky

Poloviční nebo spíše z jedné čtvrtiny pravda, převzatá z nyní módní "dietetické kosmetiky", která reklamuje v krémech jako zdravé pro pleť to, co je zdravé pro organismus ve výživě, čili především vitamíny. V krémech obsažené vitamíny B1, B2, B6, D, nemají nejmenší šanci proniknout pod kůži. Vitamíny C, E a A, zvláště vitamín A kůži neobyčejně pomáhají a skvěle se vstřebávají, ale pod jednou podmínkou: Musí být uzavřeny v nosičích, které je transportují přes kožní bariéru. Pokud nejsou vázány na takové nosiče, výrobci prostě podvádějí spotřebitele.

Energizuje, povzbuzuje pokožku k činnosti

Samozřejmě, pokud to má na svědomí silně působící složka krému, např. aktivní transdermální kolagen, vitamín A nebo C. Pokud však výrobce tento účinek připisuje vodě z vnitřku ledovce, výtažku z aloe nebo energetizujícím molekulám - tak spotřebiteli za jeho peníze prostě povídá obyčejné pohádky.

Odstraňuje vrásky

Tisíce klinických testů potvrtují, že dva preparáty doposud objevené působí skutečný a trvalý nárůst tkáně a likvidují již vzniklé vrásky. Jeden z nich je patent švýcarsko - francouzské farmaceutické firmy a prozatím se používá výlučně k likvidaci jizev. Druhý, vynalezen někde v Polsku (transdermální kolagen INVENTIA Q5-28). Je to kolagenový gel, který je biologicky aktivní při skladování pouze v rozmezí 5-28°C. Již existující vrásky lze trvale odstranit pouze opakovanou implantací takového kolagenu. Nejlepší krémy mohou proces stárnutí pokožky nanejvýš zpomalit.

"Známé firmy vyrábějí pouze vysoce kvalitní produkci!"

Bohužel vše může být někdy přesně naopak. V naprosté většině případů je víčko od lahvičky dražší než její obsah.

"Známé společnosti vyrábějí neškodnou kosmetiku!"

Níže uvedené ingredience se pokládají za neefektivní a některé dokonce za nebezpečné pro naše zdraví, kůži, vlasy a vzhled. Prověřte si své kosmetické prostředky, které používáte nebo které si chystáte opatřit.

- Mineral oil (technický olej)

Získává se z nafty. To je směs tekutých uhlovodanů vzniklých při separaci benzínu. Používá se v průmyslu jako mazivo a rozpouštědlo a v kosmetice jako hydratační látka. Technický olej vytváří vodoodpudivou vrstvičku a uzavírá vlhkost v kůži. Má se za to, že zadržováním vlhkosti v kůži tato kosmetika učiní pokožku měkčí, hladší, mladistvější. Pravda je taková, že vrstva z technického oleje zadržuje nejen vodu, ale i toxiny, kysličník uhličitý, odpadní látky a metabolické produkty, které se odvádějí kůží ven. Výzkum ukázal, že nasycení pokožky tekutinou zadrženou olejovým filmem zpomaluje růst a rozvoj buněk. Technický olej špatně proniká kůží a proto se nehodí jako absorpční základ pro jakékoli kosmetické krémy. Prakticky všechny preparáty obsahující technické oleje mohou vyvolat symptom suché pokožky, protože potlačují přirozené hydratační mechanizmy. Technický olej má tendenci rozpouštět přirozený kožní tuk a podporuje vysychání. Přisuzuje se mu častý výskyt různých vyrážek zejména u žen, které používají kosmetiku obsahující technický olej!!!

- Lauryl-sulfát sodný (SLS)

Této ingredienci se reklama vyhýbá. Však jsou pro to také pádné důvody! Přesto se tento nepříliš drahý čistící prostředek vyráběný z kokosového oleje široce používá v čistící kosmetice, šampónech, sprchových gelech, pěnách do koupelí atd. Zkuste koupit šampón, který by jej neobsahoval. Je to patrně vůbec nejnebezpečnější ingredience v preparátech péče o kůži a vlasy. V průmyslu se SLS používá na mytí podlah v garážích, mytí zaolejovaných motorů, přípravcích na mytí aut atd. Je to vysoce korozívní agens. Mastnotu z povrchů odstraňuje opravdu dobře. SLS se široce používá ve všech klinikách světa na testování dráždivosti kůže. Výzkumníci s jeho pomocí vyvolávají podráždění kůže u zvířat i u lidí a potom léčí postižená místa různými preparáty. Nedávné výzkumy v Medicine College University of Georgia ukázaly, že SLS proniká do očí, do mozku, do srdce, jater a tam se hromadí. To je obzvlášť nebezpečné pro děti. Může být příčinou vypadávání vlasů, vzniku lupů, protože ovlivňuje vlasové cibulky. Vlasy jsou pak suché, lomivé a třepí se na koncích. Další vážný problém je reakce s mnoha ingrediencemi kosmetických přípravků, při kterých vznikají kancerogenní nitrosaminy (nitráty) a dioxiny. Tyto nitráty se dostávají do krve při mytí šampóny, gely a jinými čistícími prostředky. Mnoho firem maskuje své produkty jako přírodní s poukazem, že jsou vyrobeny z "kokosových ořechů". Pokud už takový šampón musíte použít, nechte jej na pokožku působit co nejkratší dobu a co nejrychleji hlavu opláchněte.

- Laureth-sulfát sodný (SLES)

Ingredience podobných vlastností jako SLS doplněná éterickým řetězcem. Nejpoužívanější ingredience v čisticích přípravcích a šampónech. Je velmi levná, zahustitelná přidáním soli. Vytváří bohatou pěnu a poskytuje iluzi, že je to hustý, koncentrovaný a drahý přípravek. Čistící prostředek je to poměrně slabý. Používá se v textilním průmyslu.

Vysokou kvalitu kosmetiky zabezpečují speciální komponenty jako kyselina hyaluronová (hyaluronic acid)

Poslední "výkřik" kosmetického průmyslu. Kyselina hyaluronová rostlinného i živočišného původu je identická s lidskou a může být vstříknuta lékařem nebo použita neinvazivně v nízkomolekulární formě. Kosmetické společnosti ji používají většinou ve vysokomolekulární formě (do 15 mil. jednotek), kde jsou molekuly příliš veliké a nemohou pronikat kůží. Bohužel nízkomolekulární forma se na světových trzích vyskytuje zřídka. Tato informace by neměla chybět na vašem kosmetickém přípravku. Právě tato forma je totiž nezbytná pro naši kůži.

Liposomy (liposomes)

Jsou považovány za radikální prostředky pro boj se stárnutím. Liposomy jsou posledním objevem v aréně boje proti stárnutí. Podle posledních teorií je stárnutí buněk dáno zesílením buněčné membrány. Liposomy jsou tuková tělíska (kapénky) s obsahem hormonu brzlíku, zavěšené v gelu. Předpokládá se, že se slučují s buňkami, oživují je a zvlhčují. Poslední výzkumy to však nepotvrzují. Staré i mladé buňky mají stejné buněčné membrány. Tak se ukazuje, že hydratační prostředky obsahující liposomy nejsou nic jiného než další drahý podfuk.
Odborný tým "Sdružení prevence civilizačních nemocí", SPCN, tel. 603 460 424, www.spcn.cz
Článek vyšel na serveru Magazín WM.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Romča Romča | 11. května 2010 v 20:25 | Reagovat

hmmm....tak to jsou pěkné humusy-hlavně v  těch šamponech :(P

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama